Skip to main content

Oudercommissie

Zowel ouders als ondernemers in de kinderopvang vinden het belangrijk dat ouders kunnen adviseren bij belangrijke onderwerpen betreffende de  opvang van  hun kind(eren). De Wet kinderopvang stelt  een oudercommissie verplicht in iedere vestiging en geeft die oudercommissie verzwaard adviesrecht op diverse punten. De Wet kinderopvang stelt verder bepaalde eisen aan de samenstelling van de oudercommissie en aan het reglement van de oudercommissie.

Per 1 januari 2016 is er een wetswijziging in werking getreden, omtrent de positie van ouders in de kinderopvang. In de wetswijziging is tevens een vorm van alternatieve ouderraadpleging opgenomen. Nu is het zo dat elke vestiging van Kids Wonderworld Dribbel een oudercommissie dient te hebben. Dat het niet altijd lukt om een oudercommissie te formeren, blijkt uit diverse onderzoeken in opdracht van het ministerie uitgevoerd: het ontbreken van een oudercommissie is de meest voorkomende overtreding in de GGD rapportages. Ook heeft Kids Wonderworld Dribbel helaas niet op elke vestiging een oudercommissie. Brancheorganisatie Kinderopvang heeft uitgebreid aandacht gevraagd voor de mogelijkheid van alternatieve ouderraadpleging, zodat organisaties die geen ouders bereid vinden om in de oudercommissie zitting te nemen, toch voldoen aan de eis van adviesrecht van ouders. Een en ander heeft geresulteerd in de mogelijkheid van alternatieve ouderraadpleging voor kleinere organisaties.

Kids Wonderworld Dribbel voldoet indien nodig aan de alternatieve  ouderraadpleging,  door de ouders van de vestigingen zonder OC via email op de hoogte te stellen van de vergadermomenten van de bestaande OC’s  zodat zij hier bij aan kunnen sluiten. Daarnaast vraagt  Kids Wonderworld Dribbel minimaal 1 x per jaar d.m.v. een korte enquête advies aan alle ouders over de volgende zaken;

  • de kwaliteit van de opvang (met betrekking tot de kwaliteit van het personeel, de groepsbezetting en het pedagogisch beleid)
  • het algemeen beleid op het gebied van voeding en opvoeding
  • veiligheid en gezondheid
  • openingstijden
  • spel- en ontwikkelingsactiviteiten
  • regelingen inzake de behandeling van klachten
  • wijzigingen van de prijs van kinderopvang

Mochten er tussendoor onderwerpen aan de orde komen waarop u adviesrecht heeft, dan zullen wij u hierbij betrekken.

Bij de locaties van Kids Wonderworld Dribbel die wel een oudercommissie hebben is er een oudercommissie reglement  en er worden regelmatig vergaderingen gehouden. Er wordt gesproken over de ontwikkelingen binnen de kinderdagverblijven en buitenschoolse opvang. De financiën, wisselingen in personele samenstelling, wensen omtrent inrichting van de vestigingen en het speelgoed voor de kinderen. Ook aan het activiteitenprogramma wordt aandacht besteed. De vergaderingen worden voorgezeten door de voorzitter.
Natuurlijk houdt de oudercommissie ook oog op de naleving van de regels, het oordeel van de GGD en op de manier waarop de instelling wordt gerund.

Notulen

De notulen van de verschillende vergaderingen zijn openbaar en voor iedereen in te zien.  In de centrale hal van alle locaties staat er een map oudercommissie.

Interesse om deel uit te maken van de oudercommissie?

Heeft u interesse om deel uit te maken van de oudercommissie? Wilt u ook gebruik maken van uw recht op inspraak in belangrijke beleidszaken, meld u dan ook aan voor de oudercommissie! Vul het Aanmeldingsformulier Oudercommissie in en stuur het per email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..